Abonnementen 2023

Abonnementen 2023

Belangrijke informatie: op dit moment zitten we helaas vol. Heb je interesse om zelfoogstdeelnemer te worden bij De Blije Bodem? Dan kun je je als geïnteresseerde aanmelden op de wachtlijst (onderaan deze pagina). Als er plek beschikbaar komt, ontvang je een mail om je te kunnen aanmelden.

Vorig jaar april was het zo ver, na een half jaar overleg met de gemeente Groningen kon eindelijk het pachtcontract getekend worden en werd De Blije Bodem geboren. Het afgelopen jaar heb ik, samen met een grote groep vrijwilligers, hard gewerkt aan het opbouwen van de tuin. Dit jaar is het dan zover; het eerste oogstseizoen van De Blije Bodem kan gaan beginnen!

De tuin is nog volop in opbouw, daarom bied ik dit jaar plek aan 50 oogstdeelnemers. Op deze manier kunnen we tegelijkertijd verder met doorontwikkeling van de tuin, tot ze uiteindelijk hopelijk 150 tot 200 deelnemers kan gaan voeden. Een oogstdeelnemer is een individuele klant van de zelfoogsttuin; een huishouden kan dus bestaan uit meerdere oogstdeelnemers. 

Voedseltransitie

Mijn droom is om zo gezond en lekker mogelijke, onbespoten groente te kweken voor iedereen die hier behoefte aan heeft, ongeacht inkomensniveau. Biologische voeding zou de norm mogen zijn en geen luxeproduct. Lokaal, rechtstreeks van het land en met zorg voor mens en natuur. Samen met mij is een groeiende groep van kleinschalige agro-ecologische tuinders bezig om ons voedselsysteem te verduurzamen. Een prachtige en in mijn ogen belangrijke beweging. We hebben afgelopen jaar duidelijk en zeer direct kunnen ervaren hoe kwetsbaar het huidige systeem is. Het huidige systeem is gebaseerd op een winstmodel, waarbij de goedkoopste productie in de schappen komt te liggen, met flinke winsten voor tussenhandel en supermarkten. De verborgen kosten van dit systeem, zoals bijvoorbeeld de ecologische schade, worden doorgeschoven naar de volgende generatie, onze kinderen. Door oogstdeelnemer te worden bij (en je te verbinden aan) een lokale voedseltuin, bewegen we, stapje voor stapje, naar een gezondere samenleving.

Zelf oogsten

De Blije Bodem is een zelfoogsttuin, waarbij ik als tuinder groente kweek voor de oogstdeelnemers (de kas staat op dit moment al vol met jonge groenteplantjes, zoals tuinbonen, kapucijners, bloemkolen, broccoli en bosuitjes, spinazie en bospeen!). Als oogstdeelnemer oogst je zelf de groente van de tuin, zoveel je nodig hebt voor het aantal mensen dat je hebt opgegeven, voor vers gebruik. Oogsten kan altijd, op een moment dat het jou uitkomt. Voor 2023 streef ik naar minimaal 35 oogstweken. Met een vast bedrag per jaar, met acht maandelijkse afschrijvingen, verbind je je voor een heel seizoen aan de tuinderij. Samen met de andere oogstdeelnemers maak je de productie van gezond, onbespoten groente uit een gezonde, veerkrachtige bodem mogelijk. Elke week (vanaf mei) ontvang je een nieuwsbrief met wat er die week te oogsten valt, met oogst- en bewaarinstructies.

Oogstdeelnemers 2023

De Blije Bodem werkt volgens het CSA principe. CSA staat voor ‘Community Supported Agriculture’, oftewel gemeenschapslandbouw. De gedachte is dat leden zich voor een bepaalde tijd (in dit geval één oogstseizoen) verbinden aan het afnemen van de producten. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, bodem, gewas en omgeving vormen de basis, waarbij tuinder en oogstdeelnemers samen de lusten (overvloed op de tuin, bijeenkomsten, oogstfeest), maar ook de lasten delen, zoals een eventuele misoogst. We hebben allemaal hetzelfde doel; een duurzame, fijne plek waar we gezonde voeding kunnen halen. Aan het eind van het jaar volgt een evaluatie en enquete over het afgelopen seizoen en bepalen we samen hoe het volgend seizoen eruit komt te zien.

De tuin verkeert op dit moment nog in de opbouwfase; we zijn met een enthousiaste groep vrijwilligers hard bezig om de tuin elke dag stukje bij beetje verder op te bouwen. Voor het seizoen van 2023 ben ik daarom op zoek naar oogstdeelnemers die net als ik dezelfde droom hebben en zich via een abonnement actief willen inzetten om deze (nu nog) alternatieve vorm van landbouw mogelijk te maken, zodat we De Blije Bodem kunnen blijven doorontwikkelen en over een aantal jaar hopelijk het drie- of viervoudige aantal deelnemers mogen bedienen.

Solidaire betaling

Duurzame landbouw betekent naast zorg voor de bodem, gewassen en omgeving, ook zorg voor elkaar. Het ideaalplaatje is een tuinderij waarbij iedereen, ongeacht draagkracht, toegang heeft tot zo vers mogelijke, voedzame en gezonde groenten. Duurzaam betekent ook dat de tuinder een eerlijk inkomen kan verdienen, om deze groenten met zorg te kunnen (blijven) verbouwen. Solidaire betaling brengt dit allemaal samen. Wie meer te besteden heeft, kan deelname voor iemand die krapper bij kas zit, mogelijk maken.

De prijs van het zelfoogstabonnement is niet zoals in de supermarkt gekoppeld aan de optelsom van afzonderlijke groenteprijzen. Het uitgangspunt is een basisvergoeding die de kosten en voorzieningen van de tuinderij dekt. Daarbovenop bepaal jij, als oogstdeelnemer, mijn uurloon voor een productie van gezonde onbespoten groente op natuurinclusieve wijze. Voor een gedetailleerd overzicht van mijn kosten als tuinder, klik je hier. De bijdrage is per persoon, ook als je huishouden uit meerdere personen bestaat. Kinderen van 0 tot 6 jaar doen gratis mee, en kinderen van 6 tot 12 jaar voor 50%.

Dit jaar is het eerste oogstseizoen van de tuin, maar we zijn al een jaar, geheel vrijwillig, hard bezig met het opbouwen van de tuin. Dat is mijn investering in dit project, omdat ik geloof in een gezondere toekomst. Vanwege de opbouwfase kan ik dit jaar maximaal 50 deelnemers bedienen. We hopen zo snel mogelijk meer deelnemers (maximaal 150 tot 200) te kunnen verwelkomen, wat een sterk positief effect gaat hebben op de abonnementsprijzen. Dit jaar is dus een investeringsjaar, waarbij ik hoop dat de oogstdeelnemers met mij mee willen investeren in het opzetten van een duurzame tuinderij.

Je bepaalt zelf de weekbijdrage om te mogen oogsten, het abonnement sluit je af voor het hele oogstseizoen (ik streef naar minimaal 35 weken). In de tabel hieronder zie je verschillende keuzes in bijdrage per week, wat je per dag aan onbespoten groente betaalt en het bruto uurloon voor mijn werk. Als ZZP-er heb ik te maken met aanvullende kosten ten opzichte van loondienst (ik moet zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en vakantiegeld betalen vanuit mijn inkomen).
Om minimaal 35 weken te kunnen oogsten schat ik in dat ik gemiddeld over het gehele jaar 24 uur per week werk (1.215 uur per jaar). Ik nodig je uit om te kijken wat je nu aan (biologische) groente uitgeeft, maar ook je eigen inkomen en vaste lasten mee te nemen in de afweging van je bijdrage. Zo organiseren we samen, op een solidaire manier, een vorm van landbouw die zich voor iedereen, en de natuur loont.

Solidaire betaling is een groeiende beweging in Nederland, Zie ook NRC (2022), Zembla (2021), Groentennieuws (2021) en https://eerlijkloon.eu.

Bijdrage per weekPer dagZZP uurtarief tuinder
€ 10€ 1,45€ 10
€ 12 € 1,67€ 12
€ 13€ 1,89€ 14
€ 15€ 2,10€ 16 (minimum loon volgens kabinet)
€ 16€ 2,32€ 18
€ 18€ 2,54€ 20
€ 19€ 2,75€ 22
€ 21€ 2,97€ 24 (gewenst voor 2023)
€ 24€ 3,18€ 26
€ 23€ 3,40€ 28
€ 25€ 3,62€ 30
€ 27€ 3,83€ 32
€ 28€ 4,05€ 34
€ 30€ 4,27€ 36 (gezond ZZP inkomen)
€ 31€ 4,48€ 38
€ 33€ 4,70€ 40
Kinderen tot 6 jaar eten gratis mee, van 6 tot 12 jaar voor 50%.
Abonnementen worden afgesloten voor een volledig seizoen (35 weken). Betaling geschiedt via een maandelijkse factuur.

Solidaire betaling kan in mijn ogen uitsluitend werken met volledige transparantie. Voor een overzicht van mijn kosten en de berekening achter bovenstaande tabel klik je hier.

Voorbeeldberekening totale bijdrage voor een huishouden

Voor een huishouden met twee volwassen en één kind tussen de 6 en 12 jaar en één kind van 0 tot 6 jaar, en met een gekozen uurloon voor de tuinder van € 20 is de berekening:

weekbijdrage p.p.aantalweekbijdrage
volwassenen€ 182€ 36
kinderen 6-12 jaar (50%)€ 91€ 9
kinderen 0-6 jaar (gratis)€ 01€ 0
totale bijdrage voor dit huishouden€ 45

Met warme groet,

Boer Bas

Belangrijke informatie: op dit moment zitten we helaas vol. Heb je interesse om zelfoogstdeelnemer te worden bij De Blije Bodem? Dan kun je je als geïnteresseerde aanmelden op de wachtlijst. Als er plek beschikbaar komt, ontvang je een mail om je te kunnen aanmelden.