Abonnementen 2024

Abonnementen 2024

En de kop is eraf! Afgelopen jaar (2023) heeft De Blije Bodem haar eerste oogstseizoen beleefd. Ondanks dat we nog vol op in opbouw zaten en de nodige uitdagingen aangeboden kregen (onrijpe compost gevolgd door twee maanden zonder regen, irrigatie of toegang tot water), hebben we toch een heel mooi jaar gedraaid.

We gaan met frisse moed en erg veel zin het nieuwe teeltseizoen in. We hebben de afgelopen twee jaar met alle vrijwilligers veel werk verzet in de opbouw van de tuin, maar er is ook nog heel veel te doen. Daarom bied ik dit jaar plek aan 50 oogstdeelnemers. Op deze manier kunnen we tegelijkertijd verder met doorontwikkeling van de tuin, tot ze uiteindelijk hopelijk 150 tot 200 deelnemers kan gaan voeden. Een oogstdeelnemer is één individuele klant van de zelfoogsttuin; een huishouden kan dus bestaan uit meerdere oogstdeelnemers. 

Voedseltransitie

Mijn droom is om zo gezond en lekker mogelijke, onbespoten groente te kweken voor iedereen die hier behoefte aan heeft, ongeacht inkomensniveau. Biologische voeding zou de norm mogen zijn en geen luxeproduct. Lokaal, rechtstreeks van het land en met zorg voor mens en natuur. Samen met mij is een groeiende groep van kleinschalige agro-ecologische tuinders bezig om ons voedselsysteem te verduurzamen. Een prachtige en in mijn ogen belangrijke beweging. Het huidige systeem is puur gebaseerd op een winstmodel, waarbij de goedkoopste productie in de schappen komt te liggen, met flinke winsten voor tussenhandel en supermarkten. Gezondheid, of productie op een duurzame manier zijn van ondergeschikt belang. De verborgen kosten van dit systeem (zoals de ecologische schade) worden doorgeschoven naar de volgende generatie, onze kinderen. Door je te verbinden aan een lokale voedseltuin bewegen we, stapje voor stapje, naar een (veel) gezondere samenleving.

Zelf oogsten

De Blije Bodem is een zelfoogsttuin, waarbij ik als tuinder groente kweek voor de oogstdeelnemers (de kas staat op dit moment alweer vol met jonge groenteplantjes, zoals tuinbonen, kapucijners, peultjes, bloemkolen, bosuitjes, knolvenkel, savooiekool, pepers en aubergines, spinazie en bospeen). Voor 2024 telen we 64 verschillende gewassen, verdeeld over 150 (!) teelten. Als oogstdeelnemer oogst je zelf de groente van de tuin, zoveel je nodig hebt voor het aantal mensen dat je hebt opgegeven, voor vers gebruik. Oogsten kan altijd, op een moment dat het jou uitkomt. Het is bij De Blije Bodem mogelijk om jaar rond te oogsten. In de winterperiode is er aanzienlijk minder keuze, daarom is er een onderscheid tussen hoofd- en winterseizoen. Het hoofdseizoen telt 35 oogstweken (van 1 mei tot en met 31 december). Met een vast bedrag per maand, verbind je je voor een heel seizoen aan de tuinderij. Samen met de andere oogstdeelnemers maak je de productie van gezonde, onbespoten groente uit een gezonde, veerkrachtige bodem mogelijk. Elke week (vanaf mei) ontvang je een nieuwsbrief met wat er die week te oogsten valt, met oogstinstructies, recepten en een update uit de tuin.

Oogstdeelnemers 2024

De Blije Bodem werkt volgens het CSA principe. CSA staat voor ‘Community Supported Agriculture’, oftewel gemeenschapslandbouw. De gedachte is dat leden zich voor een bepaalde tijd (in dit geval één oogstseizoen) verbinden aan het afnemen van de producten. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, bodem, gewas en omgeving vormen de basis. Tuinder en oogstdeelnemers delen samen de lusten (overvloed op de tuin, bijeenkomsten, oogstfeest), maar ook de lasten, zoals een eventuele misoogst. We hebben allemaal hetzelfde doel; een duurzame, fijne plek waar we gezonde voeding kunnen halen. Voor ons, maar vooral ook voor onze volgende generaties. Aan het eind van het jaar volgt een evaluatie en enquete over het afgelopen seizoen en bepalen we samen hoe het volgend seizoen eruit komt te zien.

De tuin verkeert op dit moment nog in de opbouwfase; we zijn met een enthousiaste groep vrijwilligers hard bezig om de tuin elke dag stukje bij beetje verder op te bouwen. Voor het seizoen van 2024 ben ik daarom op zoek naar oogstdeelnemers die net als ik dezelfde droom hebben en zich via een abonnement actief willen inzetten om deze (nu nog) alternatieve vorm van landbouw mogelijk te maken, zodat we De Blije Bodem kunnen blijven doorontwikkelen en over een aantal jaar hopelijk het drie- of viervoudige aantal deelnemers mogen bedienen.

Solidaire betaling

Duurzame landbouw betekent naast zorg voor de bodem, gewassen en omgeving, ook zorg voor elkaar. Het ideaalplaatje is een tuinderij waarbij iedereen, ongeacht draagkracht, toegang heeft tot zo vers mogelijke, voedzame en gezonde groenten. Duurzaam betekent ook dat de tuinder een eerlijk inkomen kan verdienen, om deze groenten met zorg te kunnen (blijven) verbouwen. Solidaire betaling brengt dit allemaal samen. Wie meer te besteden heeft, kan deelname voor iemand die krapper bij kas zit, mogelijk maken.

De prijs van het zelfoogstabonnement is niet zoals in de supermarkt gekoppeld aan de optelsom van afzonderlijke groenteprijzen. Het uitgangspunt is een basisvergoeding die de kosten en voorzieningen van de tuinderij dekt. Daarboven op kies je, als zelfoogstdeelnemer, geheel vrij wat je wilt bijdragen. Jouw bijdrage heeft een direct effect op de andere deelnemers en ik stimuleer om te betalen naar draagkracht. Heb je iets meer te besteden en wil je de toegang tot gezonde voeding stimuleren? In dat geval kies je een hogere bijdrage. Zo help je de tuin versneld op te bouwen én stel je mensen met een krapper budget in staat om ook te kunnen oogsten. Andersom werkt het ook; op het moment dat je minder te besteden hebt kun je kiezen voor een lage bijdrage; deze bijdrage dient dan vervolgens door de andere deelnemers te worden aangevuld.
Als laatste heeft je bijdrage ook een direct effect op mijn inkomsten. Ik ben een volledig jaar bezig om zo gezond mogelijke groente op natuurinclusieve wijze te telen voor de gemeenschap. Hierbij streef ik naar een duurzaam voedselsysteem waarbij een tuinder een gezond inkomen verdient. Ik geloof in volledige transparantie, mijn boekhouding is dan ook volledig openbaar, zie mijn financiële jaaroverzicht van 2023. Op deze manier kunnen alle oogstdeelnemers zien wat er binnenkomt, hoe het wordt besteed en wat ik uiteindelijk aan inkomen uit mijn werk voor de oogstdeelnemers haal.

Voor het seizoen van 2024 heb ik weer een inschatting gemaakt voor mijn kosten, waarop alle bijdrages gebaseerd zijn; berekening solidaire betaling 2024. De hier genoemde bijdrages zijn per persoon, ook als je huishouden uit meerdere personen bestaat. Kinderen van 0 tot 6 jaar doen gratis mee, en kinderen van 6 tot 12 jaar voor 50%.

Dit jaar wordt het tweede oogstseizoen van de tuin, maar we zijn inmiddels nu twee jaar (als vrijwilligers), hard bezig met het opbouwen van de tuin. Dat is mijn investering in dit project, omdat ik geloof in een gezondere toekomst. Vanwege de opbouwfase kan ik dit jaar maximaal 50 deelnemers bedienen. We hopen zo snel mogelijk meer deelnemers (maximaal 150 tot 200) te kunnen verwelkomen, wat een sterk positief effect gaat hebben op de abonnementsprijzen. Dit jaar is daarmee een investeringsjaar, waarbij ik hoop dat de oogstdeelnemers met mij mee willen investeren in het opzetten van een duurzame tuinderij.

Je bepaalt zelf de weekbijdrage om te mogen oogsten, het abonnement sluit je af voor het hele oogstseizoen (minimaal 35 weken). In de tabel hieronder zie je verschillende keuzes in bijdrage per week, wat je per dag aan onbespoten groente betaalt en het bruto uurloon voor mijn werk. Als ZZP-er heb ik te maken met aanvullende kosten ten opzichte van loondienst (ik moet zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en vakantiegeld betalen vanuit mijn inkomen).
Om minimaal 35 weken te kunnen oogsten schat ik in dat ik gemiddeld over het gehele jaar 24 uur per week werk (1.225 uur per jaar).
Ik nodig je uit om te kijken wat je nu aan (biologische) groente uitgeeft, je eigen inkomen en vaste lasten mee te nemen in de afweging van je bijdrage en om te overwegen of je mensen met een krapper budget toegang kunt en wilt geven tot gezonde voeding. Zo organiseren we samen, op een solidaire manier, een vorm van landbouw die zich voor iedereen, en de natuur loont.

Solidaire betaling is een groeiende beweging in Nederland, Zie ook NRC (2022), Zembla (2021), Groentennieuws (2021) en https://eerlijkloon.eu.

Bijdrage per weekPer dagZZP uurtarief tuinder
€ 10€ 1,43€ 8,18
€ 12 € 1,71€ 10,78
€ 14€ 2,00€ 13,38
€ 16€ 2,10€ 15,98
€ 18€ 2,57€ 18,58 (gemiddeld minimum om te kunnen starten)
€ 20€ 2,86€ 21,18
€ 22€ 3,14€ 23,78
€ 24€ 3,43€ 26,38 (gewenst voor 2024)
€ 26€ 3,71€ 28,98
€ 28€ 3,40€ 31,58
€ 30€ 4,29€ 34,18
€ 32€ 4,57€ 36,78
€ 34€ 4,86€ 39,38
€ 36€ 5,14€ 41,98 (gezond ZZP inkomen)
€ 38€ 5,71€ 44,58
€ 40€ 5,71€ 47,18
Kinderen tot 6 jaar eten gratis mee, van 6 tot 12 jaar voor 50%.
Abonnementen worden afgesloten voor een hoofdseizoen (35 weken) met optioneel een winterseizoen (17 weken), tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Betaling geschiedt via automatische incasso.

Let op; een ZZP-uurtarief is niet vergelijkbaar met een bruto uurloon (uit loondienst). Omrekenen is niet goed mogelijk, maar een veilige aanname is een verdubbeling van de kosten. Een ZZP uurtarief van € 22 zou dan neerkomen op € 11,- bruto per uur in loondienst.

Voor een overzicht van de schatting van mijn kosten en de berekening achter bovenstaande tabel klik je hier. Ook kun je mijn financiële resultaten over 2023 volledig inzien, om te zien hoe het geld is besteed en wat ik uiteindelijk heb overgehouden om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Voorbeeldberekening totale bijdrage voor een huishouden

Voor een huishouden met twee volwassen en één kind tussen de 6 en 12 jaar en één kind van 0 tot 6 jaar, en met een gekozen uurloon voor de tuinder van € 20 is de berekening:

weekbijdrage p.p.aantalweekbijdrage
volwassenen€ 182€ 36
kinderen 6-12 jaar (50%)€ 91€ 9
kinderen 0-6 jaar (gratis)€ 01€ 0
totale bijdrage voor dit huishouden€ 45

Met warme groet,

Boer Bas